Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

12/12/1926 - 12/12/2015 > ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΩΣΤΗΡΑ!
12/12/1926: Στην γειτονιά ''Γερμανικά παραπήγματα'' τέσσερις μαθητές γυμνασίου ( ο Γιάννης Μαυρόπουλος, ο Θόδωρος Βαφειάδης, ο Γιώργος Αξαρλής και ο Γιώργος Χατζόπουλος) είχαν την ιδέα να στήσουν ποδοσφαιρική ομάδα, για να δώσουν την χαρά, την ελπίδα και την υπερηφάνεια στους Έλληνες πρόσφυγες της περιοχής, που τόσο είχαν ανάγκη!
Αποφασίζεται επίσης, να πάρει το όνομα ''ΦΩΣΤΗΡ'' σε ανάμνηση του αθλητικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης που είχε το ίδιο όνομα και να φέρει την ίδια ενδυμασία, δηλαδή τις κιτρινόμαυρες φανέλες. (Τα πρώτα χρόνια έπαιζε με άσπρη φανέλα και μαύρο νούμερο βαμμένο από.. .... καρβουνόσκονη !!!).
Τα έξοδα της ομάδας στα πρώτα βήματα, τα πρόσφεραν οι ίδιοι οι αθλητές, καταβάλλοντας κάθε βδομάδα ένα τάλιρο από το πενιχρό τους χαρτζιλίκι.
Το 1928 αναλαμβάνει ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου και λέγεται Χαράλαμπος Βαφειάδης ό οποίος προσφέρει σχεδόν όλο τον μισθό του (υπάλληλος στο βιβλιοπωλείο Σιδέρη)
Το 1931 ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ γίνεται μέλος της ΕΠΟ και ΕΠΣΑ με αρ, μητρώου 19 !!!
Επίσης, την ίδια χρονιά μετέχει στο πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας!
Έτσι ξεκίνησε αυτός ο μεγάλος σύλλογος της Αθήνας που γρήγορα ξεπέρασε σε δημοφιλία τα σύνορα της Αττικής και απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα!
Στο πέρασμά του, απέκτησε οπαδούς απ' όλη την Αττική και θαυμαστές σε όλη την Ελλάδα!
Μάλιστα, το 1946, από δημοσιογράφο της εποχής, του δίνεται ο τίτλος ''φονεύς των γιγάντων'', όπου γρήγορα γίνεται το προσωνύμιο του, και διατηρείται ως σήμερα!
Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ξεκίνησε από την Γ' κατηγορία, ανέβηκε στην Β' , στην Ά'. συμμετείχε 6 χρόνια στο ΠΟΚ, και 56 χρόνια στην Α' εθνική, στην Β' εθνική, στην Γ' εθνική, στην  Δ' εθνική, στο Κύπελλο Ελλάδας και στο κύπελλο ΕΠΣΑ
Στο  πέρασμα αυτό των χρόνων, η ομάδα μας έβγαλε τεράστια ονόματα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο!
Ο Κώστας Ελευθεράκης που από τον ΦΩΣΤΗΡΑ βρέθηκε να παίζει στον Παναθηναικό του Γουέμπλευ, στην Εθνική Ελλάδας, στην μικτή κόσμου (πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής), ο Θανάσης Μπέμπης, στον Ολυμπιακό και στην Εθνική, ο Τάκης Βεντούρης στην ΑΕΚ και στην Εθνική, αλλά και ο ''δικός μας'' Σπύρος Γιαλαμπίδης που αρνήθηκε την προσφορά μαμούθ του Ολυμπιακού προτιμώντας τον Ταύρο και τον αγαπημένο του ΦΩΣΤΗΡΑ. Έπαιξε όμως με την φανέλα του Παναθηναικού, και της ΑΕΚ σε Ευρωπαικά παιχνίδια, ως δανεικός (υπήρχε ανάλογος κανονισμός).
Ο Θανάσης Ρέλλης, που από τον Φωστήρα βρέθηκε συμπαίχτης του μεγάλου Πελέ στην Σάντος, ο Μιχάλης Γεροθώδορος που διέπρεψε κυρίως στα Ευρωπαικά παιχνίδια του Παναθηναικού (ξεφτίλισε τον Ίαν Ράς), ο Χρήστος Πετρινιώτης, ο Στέφανος Τασόπουλος, ο Ρομπέρτο Γεωργιάδης, ο Βασίλης Δεσσύλας.
Επίσης, καριέρα στο ΦΩΣΤΗΡΑ και όχι μόνο έκαναν: Ο Κώστας Κίτσος, ο Μιχάλης Συνανίδης, ο Κώστας Μπάκης, ο Πέτρος Ρεμούνδος, ο Τάσος Δημητρίου ο Πέτρος Τομαράς και τόσοι άλλοι ....
Επίσης, σημαντική παρουσία στον Ταύρο είχαν και ''έτοιμοι'' ποδοσφαιριστές που ήδη είχαν αφήσει ''όνομα'' στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.όπως ο Όσκαρ Αλβαρέζ, ο Ζαφείρης Κάκαρης, ο Μήτσος Μαυρίκης,ο Θοδωρής Αρμύλαγος, ο Κώστας Κιάσσος, ο Μιχάλης Λεοντίου κλπ
Σήμερα, στην Α' Εθνική βρίσκονται παίχτες που πριν ένα - δύο - τρια χρόνια φόρούσαν την φανέλα του Φωστήρα, Πρόκειται για τους: Χρήστου Τασουλή, Γιάννη Κοντοέ, Ελίνι Δημούτσου, Αλέξανδρου Σμυρλή, Νίκου Ζιάμπαρη, Κώστα  Ρουγκάλα, Ηρακλή Γαρουφαλιά , Ανδρέα Γιαννιώτη κλπ.
Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ήταν, είναι και θα παραμείνει ο αιμοδότης του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ήταν και θα παραμείνει ο ΦΟΝΕΑΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ
Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ήταν και θα παραμείνει η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΦΩΣΤΗΡΑ
......και η ευχή όλων ......
Τα 90 σου χρόνια, να μας βρουν στο κατώφλι της Α' ΕΘΝΙΚΗΣ!