Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΤΑ ΤΗΝ Β' ΕΘΝΙΚΗ, ΤΟ ... ΧΑΟΣ!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΣΤΗΡΑΣ


Δύσκολα μια ομάδα όταν υποβιβαστεί από τη Football League στη Γ’ Εθνική, βρίσκει τη δύναμη να… επιστρέψει.
Η διάλυση μιας ΠΑΕ και η ανάληψη της διοίκησης από τον Ερασιτέχνη, μιας και η Γ’ Εθνική από το 2013 είναι καθαρά ερασιτεχνική, οδηγεί πολλές ομάδες στην διάλυση ή ακόμα και στον αφανισμό. Από την αναδιάρθρωση των κατηγοριών που τέθηκε σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2013, 22 ομάδες υποβιβάστηκαν στη Γ’ Εθνική και μόλις δύο κατάφεραν να επιστρέψουν. Οκτώ ομάδες έχουν υποβιβαστεί στα τοπικά, οι μισές μάλιστα εγκαταλείποντας την προσπάθεια στην αρχή ή στη μέση της σεζόν. Τα οικονομικά προβλήματα είναι ο λόγος που δεν μπορούν να σταθούν οι ομάδες ούτε στη Γ’ Εθνική, καθώς τα έσοδα είναι λιγοστά. Με τη διαιτησία να βαραίνει τους συλλόγους και την απουσία τηλεοπτικών εσόδων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, και μηδενική βοήθεια από την ΕΠΟ, οι παράγοντες ματώνουν για να καταφέρουν να βγάλουν με αξιοπρέπεια τη σεζόν, χωρίς πάντα να καταφέρνουν.
Το flnews.gr κάνει μια αναδρομή στο τι συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια στις ομάδες που υποβιβάζονται από τη Football League και σε μεγάλο βαθμό καταδικάζονται στην ποδοσφαιρική λήθη.
Η ενδεικτική πρώτη σεζόν
Η πρώτη χρονιά της νέας Γ’ Εθνικής είχε μια… αίγλη, καθώς συμμετείχε η ΑΕΚ που υποβιβάστηκε εθελούσια στην ερασιτεχνική κατηγορία, λόγω χρεών. Κάτι ανάλογο έκαναν οι Πανσερραϊκός και ΑΕΛ, που αδυνατούσαν να αγωνιστούν, λόγω χρεών στη Football League. Αγωνιστικά υποβιβάστηκαν οι Θρασύβουλος και Αναγέννηση Επανομής από τη Β’ Εθνική, με τις δύο αυτές ομάδες να επιλέγουν να ανασυνταχθούν στο τοπικό πρωτάθλημα και να μη δηλώνουν συμμετοχή στη Γ’ Εθνική. Μέχρι σήμερα, τρεις σεζόν αργότερα Θρασύβουλος και Αναγέννηση Επανομής δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν σε εθνικό πρωτάθλημα. Αντίθετα, η ΑΕΛ κατάφερε να κερδίσει άμεσα την επιστροφή της στη Football League, ενώ ο Πανσερραϊκός χρειάστηκε δύο χρόνια για να επανέλθει.
Απωλειών συνέχεια
Από τους δύο ομίλους της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας, υποβιβάστηκαν το καλοκαίρι του 2014 έξι ομάδες, δύο από κάθε όμιλο, οι Αστέρας Μαγούλας, Γλυφάδα και Βύζας Μεγάρων από τον Νότο και οι Βατανιακός, Καβάλα και Αναγέννηση Γιαννιτσών. Οι τρεις ομάδες από αυτές δεν κατάφεραν να μείνουν ούτε στην Γ’ Εθνική, με τον Αστέρα Μαγούλας να αποχωρεί στα μέσα της σεζόν, ενώ οι Βατανιακός και Αναγέννηση Γιαννιτσών υποβιβάστηκαν στα τοπικά. Οι Γλυφάδα, Βύζας Μεγάρων και Καβάλα συνεχίζουν να αγωνίζονται στη Γ’ Εθνική, αλλά με δυσκολίες και χωρίς ελπίδα επιστροφής στα επαγγελματικά σαλόνια.
Στον δρόμο της… αποχώρησης
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, υποβιβάστηκαν πολλές ομάδες από τη Football League, καθώς αποφασίστηκε να συμπυκνωθεί η κατηγορία σε έναν όμιλο. Ετσι, στη Γ’ Εθνική βρέθηκαν οι Απόλλων Καλαμαριάς, Εθνικός Σερρών, Φωκικός, Τύρναβος, Αιγινιακός και Πιερικός από τον Βόρειο όμιλο και οι Πανηλειακός, Φωστήρας, Άλιμος, Ηρακλής Ψαχνών, Ερμιονίδα και Επισκοπή από τον Νότιο όμιλο. Από αυτές τις ομάδες, στα… αζήτητα έχει βρεθεί ο Πανηλειακός, καθώς είχε αποχωρήσει στα μέσα της περσινής σεζόν και το καλοκαίρι δεν κατάφερε να οργανωθεί για να συμμετάσχει στη Γ’ Εθνική, αλλά ούτε και στο τοπικό Ηλείας. Οι υπόλοιπες ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στην τρίτη κατηγορία, αλλά λίγες μπορούν να ελπίζουν σε παραμονή. Μόνο ο Φωστήρας, παρά τις δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει, έχει ελπίδες ανόδου, αν αντέξει ως το τέλος. Ηδη ο Φωκικός και ο Εθνικός Σερρών, με τη συμπλήρωση του πρώτου γύρου, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα, λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Αρκετές ακόμα ομάδες βρίσκονται στο «κόκκινο», όχι μόνο όσες υποβιβάζονται από τη Football League, αλλά και όσες έχουν παράδοση στην εθνική ερασιτεχνική κατηγορία και δεν αποκλείεται η σεζόν στη Γ’ Εθνική να ολοκληρωθεί και φέτος με αρκετές απώλειες.
ΠΗΓΗ: FLNEWS