Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δημοτικού γηπέδου Σπύρος Γιαλαμπίδης (Φωστήρα)Με έκπληξη διαβάσαμε στον τύπο την απαντητική επιστολή της διοίκησης του Φωστήρα στην  πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου σχετικά με τη χρήση των γηπέδων 9x9 στις εγκαταστάσεις του γηπέδου Σπ.Γιαλαμπίδης στην οποία διατυπώνονται εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν απαντήσαμε αμέσως γιατί στόχος μας δεν είναι η αντιπαράθεση. Σήμερα με την παρούσα ανακοίνωση δίνουμε τη συνολική εικόνα για το ζήτημα που προέκυψε, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα γιατί η υπόθεση του αθλητισμού στο Δήμο μας αποτελεί για εμάς πολύ σημαντικό ζήτημα. Έτσι το αντιμετωπίζουμε και έτσι πορευόμαστε. Ειλικρινά όμως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πνεύμα, το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.
Τόσο στην προηγούμενη επιστολή μας, όσο και με την παρούσα υπογραμμίζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου σέβονται την ιστορία και την προσφορά του Φωστήρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην κοινωνία του Ταύρου. Σεβόμαστε και τιμούμε όλους όσους διαχρονικά έχουν προσφέρει υπηρεσίες στην ομάδα, ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες και φιλάθλους του ιστορικού Φωστήρα.
Η ιστορική μας ομάδα έχει συνδέσει την πορεία της με γενιές και γενιές. Τα περί μένους και εχθρικής συμπεριφοράς δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε κρίση.
Δεχόμαστε την καλόπιστη κριτική. Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε τη διαστρέβλωση των ξεκάθαρων θέσεών μας.
Δική μας επιλογή ήταν η μη προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τη μίσθωση των γηπέδων 9x9. Το πράξαμε αυτό ως Δημοτική Αρχή για να μπορούν τα παιδιά του Ταύρου να αθλούνται δωρεάν στα δημοτικά γήπεδα.
Διευκρινίσαμε βέβαια και με την πρόσφατη επιστολή μας ότι δεν μπορούν να παίζουν ομάδες από άλλες πόλεις γιατί αυτό παραβιάζει τους κανόνες παραχώρησης της χρήσης. Αυτός ο περιορισμός αναφέρεται ξεκάθαρα στον εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας (άρθρο 5). Κανονισμό τον οποίο έχουν λάβει όλες οι ομάδες του Δήμου μας. Η παρουσία ομάδων από άλλες πόλεις θα μπορεί να γίνεται μόνο αν διοργανώνονται τουρνουά από τον Φωστήρα ή αν επισήμως διατυπώνεται αίτημα από τους ενδιαφερόμενους στο Δήμο (άρθρο 4 του Κανονισμού).
Τι δεν γίνεται κατανοητό από αυτά;
Σε ποιους και για ποιους λόγους δεν αρέσει αυτή η ξεκάθαρη θέση μας;
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, γιατί έγινε αυτή η επίθεση στο Δήμο;
Πώς εξηγείται το γεγονός ότι μας κατηγορούν για έλλειψη ενδιαφέροντος για το γήπεδο του Φωστήρα και της ομάδας, αμέσως μετά την απάντησή μας με την οποία τονίζαμε ότι δεν μπορούν τα γήπεδα να χρησιμοποιούνται από τρίτους χωρίς έγκριση του Δήμου;
Ο κάθε Ταυριώτης ας προβληματιστεί.
Ας μην προσπαθούν λοιπόν να στρέψουν τους Ταυριώτες κατά του Δήμου μας, εξυπηρετώντας ίσως άλλες σκοπιμότητες. Επειδή όμως με αφορμή το θέμα αυτό άνοιξε και δημόσιος διάλογος, θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπενθυμίσουμε και να διευκρινίσουμε τα εξής:
Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας το 2011, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη των αθλητών, των ομάδων και των Διοικήσεων τους, του ενιαίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε από τους λίγους Δήμους στη χώρα που φροντίσαμε και λάβαμε αδειοδότηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων των τριών δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου (Γιαλαμπίδης, Παυλίδης, Μοσχάτου) και των τριών δημοτικών κλειστών γυμναστηρίων (Μιαούλη, Παραλίας, Αιόλου).
Ειδικά δε για την αδειοδότηση του γηπέδου του Φωστήρα λάβαμε επιπλέον μέτρα γιατί οι κανονισμοί ήταν ακόμα πιο αυστηροί επειδή η ομάδα είχε ανέβει κατηγορία.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί και στα τρία γήπεδα ποδοσφαίρου Μοσχάτου, Άγιαξ, Φωστήρα, προβήκαμε και προβαίνουμε στην ανακατασκευή του χλοοτάπητα που είχε φθαρεί.
Ειδικά δε στο δημοτικό γήπεδο Χάρης Παυλίδης (Άγιαξ) διαθέσαμε το ποσό των 211.500 € και για το δημοτικό γήπεδο Σπ.Γιαλαμπίδης (Φωστήρα) διαθέτουμε το ποσό των 200.000 €. Οι δαπάνες αυτές γίνονται από πόρους του Δήμου μας, ενώ, η χρηματοδότηση για την αποξήλωση και ανακατασκευή του συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο του Μοσχάτου προήλθε από την Περιφέρεια Αττικής και το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 314.000 € και όχι 700.000 € όπως ίσως από κακή πληροφόρηση γράφτηκε στα social media. Σημειώνουμε επίσης ότι η σημερινή δημοτική αρχή κατέβαλε το 2013-2014 και το κονδύλι που αφορούσε την πληρωμή - εξόφληση της αντικατάστασης του χλοοτάπητα στο γήπεδο του Άγιαξ που είχε γίνει το 2003-2004 καθώς και του ξύλινου παρκέ του κλειστού γυμναστηρίου Αιόλου στον Ταύρο, επειδή η Πολιτεία δεν χρηματοδότησε τις παραπάνω εργασίες στο σύνολό τους.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2011 μέχρι το 2016 με εισήγηση του Δημάρχου το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε επιχορηγήσεις για τον Αθλητικό Σύλλογο Φωστήρα ύψους 28.000 € και εισπράχθηκαν 21.000 €. Τα υπόλοιπα δεν εισπράχθηκαν λόγω προβλημάτων που δεν αφορούν τον Δήμο.
Αντίστοιχα όλα αυτά τα χρόνια από το 2011 μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει πολλές και σημαντικές εργασίες στο γήπεδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-      Την τοποθέτηση το 2013 νέων προβολέων στο γήπεδο καθώς και τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης λειτουργικών προβλημάτων φωτισμού με το  ποσό των 19.500 €.
-      Την ενίσχυση των κιγκλιδωμάτων.
-      Την επισκευή και συντήρηση των αποδυτηρίων (βάψιμο, πλακάκια, πόρτες, κλειδαριές) τα έτη  2013 & 2015.
-      Τη γενική συντήρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων το 2015.
-      Τη συντήρηση του υποσταθμού μέσης τάσης το 2012 και κάθε έτος με ποσό 7.000 €.
-      Την αντικατάσταση  το 2013 χιλίων καθισμάτων στις εξέδρες.
-      Τον ετήσιο έλεγχο και την αντικατάσταση των φθαρμένων μαδεριών και κερκίδων.
-      Την αποκατάσταη του χλοοτάπητα το 2014 με ποσό 20.000 €.
-      Την κατασκευή πάγκων και στεγάστρων διαιτητών και ομάδων το 2015.
-      Τη συντήρηση, αναγόμωση και αντικατάσταη των πυροσβεστήρων που εμείς τοποθετήσαμε μαζί με τις πυροσβεστικές φωλιές.
-      Τη νομιμοποίηση και αδειοδότηση του αναψυκτηρίου.
-      Τις παρεμβάσεις των συνεργείων αυτεπιστασίας του Δήμου και των ηλεκτρολόγων.

ΝΕΑ ΕΡΓΑ - ΕΡΓΑΣΙΕΣ
-      Χρηματοδοτήσαμε όπως αναφέρουμε παραπάνω από δημοτικούς πόρους την αντικατάσταση του χλοοτάπητα με νέο φυσικό χλοοτάπητα προϋπολογισμού 200.000 €. Έργο που ήδη δημοπρατήθηκε και σύντομα θα ξεκινήσει.
-      Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 του Δήμου μας περιλαμβάνεται ποσό 110.000 € για τη μερική αντικατάσταση των κερκίδων των γηπέδων ποδοσφαίρου του Δήμου μας.
-      Επίσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 εντάχθηκε κονδύλι ύψους 24.800 € για την ανακατασκευή των βοηθητικών χώρων του δημοτικού γηπέδου Σπ.Γιαλαμπίδης (συντήρηση αποδυτηρίων κλπ).

Αν τα παραπάνω κονδύλια είναι πολλά ή λίγα σε περίοδο οικονομικής κρίσης ας το κρίνουν οι συμπολίτες μας. Φυσικά δεν υπολογίζουμε το κόστος εκατοντάδων ωρών εργασίας των εργαζομένων του Δήμου για τις εργασίες συντηρήσεων που πραγματοποιούν. Επίσης σε καθημερινή βάση  τις εργάσιμες ημέρες υπάρχει παρουσία εργαζόμενου από την Υπηρεσία Καθαριότητας ο οποίος επιμελείται για την καθαριότητα των χώρων.
Αναφέραμε αναλυτικά τα παραπάνω στοιχεία γιατί πρέπει όλοι να γνωρίζουν τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και παρά τις προσπάθειες ορισμένων αυτές να ξεχαστούν, η αλήθεια είναι αποκαλυπτική.
Βέβαια υπάρχουν και θέματα που δεν έχουν λυθεί όπως το μεγάλο ζήτημα που αφορά πολεοδομικά προβλήματα, αιτία που δεν επέτρεψε στην Περιφέρεια Αττικής να υλοποιήσει τις προτάσεις μας για να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του χλοοτάπητα νωρίτερα, πράγμα που τελικά υλοποιεί ο Δήμος με ίδια έσοδα. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το γήπεδο του Άγιαξ όπου για παρόμοια προβλήματα δεν χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια, αλλά από δημοτικούς πόρους.
Προβλήματα βέβαια πάντα θα υπάρχουν για αυτό χρειάζεται διαρκής προσπάθεια. Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το καλό της πόλης, του Δήμου και της επίλυσης τόσο των προβλημάτων των αθλητικών εγκαταστάσεων όσο και κάθε τομέα ξεχωριστά.
Το δημοτικό γήπεδο Σπ.Γιαλαμπίδης ανήκει στα νέα παιδιά του Ταύρου, στην ομάδα του Φωστήρα και στους πολίτες του Ταύρου και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το παραχωρεί σε τρίτους χωρίς άδεια του Δήμου. Η συνεργασία μας με τις εκάστοτε Διοικήσεις της ομάδας ήταν και παραμένει δεδομένη γιατί η αγάπη για τον Φωστήρα μας ενώνει.
Όσον αφορά τους όψιμους επικριτές της Δημοτικής Αρχής, δυστυχώς για αυτούς δεν θα βρουν πρόσφορο έδαφος ούτε αυτή τη φορά γιατί η αλήθεια υπερισχύει της διγλωσσίας.


                        Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου